mandag 11. oktober 2010

Forstørre et øyeblikk

Du sitter på bussen på veg heim fra skolen en ettermiddag. Du er trøtt etter en slitsom dag på skolen, og du ønsker at det skal være stille rundt deg. Men så kommer to eldre damer på, og setter seg på setene rett bak deg. De er av den meget pratsomme sorten.


---------


Varmen i bussen gjorde meg mer og mer søvnig, der jeg satt i det myke setet og bare tittet slapt ut på omgivelsene som suste forbi vinduet. Tankene fløt døsig rundt om i hodet på meg, satt bare og tenkte på den slitsomme skoledagen jeg nettopp hadde vært igjennom. Det burde virkelig ikke være lov å holde elevene fanget på skolen i 8 timer! Man blir jo helt utbrent i løpet av de første to ukene. Tankene mine ble avbrutt av at bussen stoppet. To gamle damer steg ivrig på, knisende som to fjortiser. ”Åh, herre Jesus!”, tenkte jeg for meg selv. ”Ikke la dem sette seg ved meg!”. Som sagt, så gjort. Karma, kan man kanskje kalle det.

6-ordsnoveller

Det var lyst, likevel så mørkt.


Solen fylte rommet. Jeg så ingenting.


Vil du ha meg? Ikke jeg.


Mørk og lys hud. Smeltet sammen.


Så jeg pakket sakene og dro.


Du og jeg. Atskilt. Sammen. Alltid.

torsdag 7. oktober 2010

Shakespears minneverdige liv

I denne artikkelen skal du få et lite innsyn om hvordan den verdensberømte skuespillforfatteren, William Shakespeare, levde sitt 52 år lange liv.

Biografi
Shakespeare ble født den 23. april 1564, og døde den 23. april 1616. Han var sønn av John Shakespeare og Mary Arden. Faren var en suksessfull oldermann (bystyremedlem) og hanskemaker, mens moren var datter av en velstående bonde. Sammen med sine foreldre og 7 søsken, bodde han ved Stratford-upon-Avon i England. Det var også her Shakespeare fikk sin utdannelse ved King’s New School. King’s New School var en fri skole som ble opprettet i 1553, og ga elevene en omfattende utdannelse i blant annet latinsk grammatikk.
Som 18-åring giftet William Shakespeare seg med den 26 år gamle Anne Hathaway. Giftemålet ble inngått av bispesetet i Worcester den 27. desember 1582. Det sies at paret må ha arrangert seremonien i all hast grunnet graviditet, og kun seks måneder etter giftemålet, ble deres datter, Susanna, født. To år senere kom tvillingene Hamnet og Judith til verden. 11 år gammel døde Hamnet av ukjente årsaker, noe som satte en imidlertidig stopper for Shakespears karriere som skuespillerforfatter. Han er i vår tid kjent som en av Englands mest anerkjente forfattere, dramatikere og poeter. Han blir også kalt ”den nasjonale poet av landet”.

Forfatterskapet
I årene 1589-1594 hadde Shakespeare en blomstrende karriere. Han har alt i alt skrevet 38 skuespill og 154 sonettet, og noen av hans mest kjente stykker er ”Hamlet”, ”Macbeth” og spesielt ”Romeo og Juliet”. Romantikk, humor og tragedie var ofte med i skuespillene hans, og de endte som regel på en tragisk måte. Noe som også var felles for alle hans stykker, var at de alle gjenspeiler de forskjellige livssynene og de moralske verdiene han hadde rundt ærlighet, troskap, mot, tillit og medlidenhet.
Til tross for at Shakespeare nå er død, spilles stykkene hans verden rundt den dag i dag.

I denne artikkelen har du lest om den verdensberømte skuespillforfatteren William Shakespeare. Selv om han er død, har han satt igjen dype spor etter seg, og de vil nok ikke forsvinne med det første.



Kilder
http://no.wikipedia.org/wiki/William_Shakespeare
http://www.famouspeoplebiographyguide.com/Norwegian/famous-poets/william-shakespeare/William-Shakespeare-Biography.html

mandag 4. oktober 2010

Biodikt

WILLIAM
mannen ble født i 1564, skuespillforfatter
mannen var fantasifull, talentfull og kjent
mannen var glad i diktning, skuespill og drama
mannen giftet seg med Anne Hathaway
mannen drømte om å bli skuespillforfatter
mannen skrev "Hamlet","Macbeth" og "Romeo og Juliet"
mannen døde i 1616
SHAKESPEARE